Mediator of advocaat en administratie bemiddeling

door | 5 april 2023

Een mediator is een neutrale derde partij die betrokken is bij het oplossen van een conflict tussen twee of meer partijen. In tegenstelling tot een advocaat, die één partij vertegenwoordigt en handelt in het belang van die partij, werkt een mediator samen met alle partijen om een ​​oplossing te vinden die voor iedereen acceptabel is.

Mediation is een proces

Mediation is een proces waarbij de partijen in gesprek gaan om tot een gezamenlijke oplossing te komen. De mediator faciliteert deze gesprekken en begeleidt de partijen om de kern van het conflict te begrijpen, hun belangen en behoeften te identificeren, en te zoeken naar oplossingen die aan ieders belangen voldoen.

In plaats van een advocaat

In plaats van een advocaat te kiezen voor het oplossen van een geschil, kan het voordelig zijn om een mediator te kiezen, vooral als de partijen de relatie willen behouden of verbeteren. Een mediator kan ook kosteneffectiever zijn dan een advocaat, omdat het mediation proces doorgaans minder tijd in beslag neemt dan een juridische procedure.

Emotionele lading

Bovendien kan mediation helpen om de emotionele lading van een geschil te verminderen, omdat het zich richt op het vinden van een gezamenlijke oplossing in plaats van het winnen van de zaak. Dit kan vooral nuttig zijn bij conflicten tussen familieleden, buren, of collega’s.

Minder administratieve rompslomp bij mediation

Een voordeel van mediation is dat het kan helpen bij het verminderen van administratieve rompslomp. Bij een juridische procedure zijn er vaak veel documenten en procedures die moeten worden gevolgd, zoals het indienen van een verzoekschrift, het voorbereiden van getuigenverklaringen en het voeren van juridische procedures. Dit kan leiden tot veel administratieve rompslomp en kosten.

Minder formeel maar wel goed geregeld

In tegenstelling tot een juridische procedure is mediation vaak minder formeel en vereist het minder administratieve taken. De mediator helpt de partijen om het conflict op te lossen door middel van gesprekken en onderhandelingen, zonder de formele regels en procedures van een rechtszaak te volgen.Dit betekent dat er minder documenten en procedures zijn om te volgen, waardoor de administratieve rompslomp wordt verminderd. Bovendien kan mediation sneller zijn dan een juridische procedure, waardoor het proces minder tijd en middelen in beslag neemt.

Er blijft administratie bestaan

Hoewel mediation kan helpen bij het verminderen van administratieve rompslomp, is het belangrijk om op te merken dat er nog steeds enige administratieve taken zijn die moeten worden voltooid. Bijvoorbeeld het opstellen van een schriftelijke overeenkomst als de partijen tot een oplossing komen en het eventueel opstellen van een verslag van de mediation als dit vereist is voor een gerechtelijke procedure.

Al met al kan mediation een effectieve methode zijn om geschillen op te lossen en administratieve rompslomp te verminderen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van mediation af te wegen en indien nodig professioneel advies te raadplegen om te bepalen of mediation geschikt is voor uw specifieke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *